vierkantje-05

vierkantje-06

vierkantje-07

vierkantje-08

 

2016-11-27 17.33.16
Nieuwe composities rond drie bekendste Brabantse liedjes

In Museum Klok&Peel in Asten vond op zondag 27 november jl. de uitvoering plaats van de zogenoemde ‘Brabant Suite’. Dit was een muzikaal programma rond nieuwe composities waarin de drie bekendste Brabantse liedjes doorklinken: ‘Brabant’ van Guus Meeuwis, ‘Mijn Brabantse Land’ en ‘Toen de Hertog Jan kwam varen’. Het muzikale gedeelte werd afgesloten met een gezellig Brabants Uurtje, waarbij de vele onderlinge contacten weer stevig werden aangetrokken.

Het programma werd aangeboden door Museum Klok&Peel en de Brabantse Hoeders. De Brabantse Hoeders zijn vrouwen en mannen uit Brabant die allen zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Deze mensen hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. De Hoeders organiseren jaarlijks een cultureel project dat vernieuwend en Brabant-breed moet zijn.

Het project 2016 had als titel ‘Brabant Suite’. Brabantse componisten waren uitgenodigd nieuwe composities te schrijven. In deze composities moesten wel de drie eerder genoemde  melodieën doorklinken. De winnaars van de componistenwedstrijd zijn maandag 14 november jl. in het provinciehuis in Den Bosch bekend gemaakt door gedeputeerde van cultuur Henri Swinkels.

De publieksuitvoering van de Brabant Suite werd gehouden op 27 november in Museum Klok&Peel. Het programma werd uitgevoerd door een achttal verschillende muziekgroepen, van bigband tot klassiek, Harmonie orkest etc. Ook werd de nieuwe Suite-compositie uitgevoerd op een bronzen piano, een mobiel carillon dat voor deze gelegenheid speciaal over was gekomen uit Leuven. 

Tijdens het programma werd het eerste exemplaar van het arrangement van de ‘Brabant Suite’ voor harmonie en symfonie orkest symbolisch overhandigd aan Joop van de Meulenreek, voorzitter van de BBM, de Brabantse Bond van Muziekverenigingen. Ook nam Van de Meulenreek in Asten de honneurs waar voor de FASO, de Federatie van Amateur Symfonie Orkesten die sinds kort ook zijn aangesloten bij de landelijke koepel van amateurmuziek KNMO.

Ook in dit muziekstuk voor groot orkest zijn de drie genoemde Brabantse liedjes verwerkt. De compositie van Sjef van Rooij (Den Bosch) is in opdracht van de Brabantse Hoeders gearrangeerd voor harmonieën en symfonie orkesten. Alle Brabantse harmonieën en amateur symfonie orkesten krijgen dit arrangement in gratis aangeboden door bemiddeling van de BBM. Als het goed is heeft u hierover een mail ontvangen. Mocht dat niet zo zijn of wilt u graag een papieren exemplaar ontvangen reageert u dan even naar het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het muziekwerk is BUMA-vrijgesteld. 

Er zijn al plannen om dit muziekwerk in 2017 simultaan ten gehore te brengen over de provincie Noord  Brabant; nadere details daarover volgen nog in het voorjaar van 2017!

Op de bijgevoegde foto ontvangt BBM voorzitter Joop van de Meulenreek de compositie voor harmonie en symfonie orkest uit handen van de blinde Bossche componist Sjef van Rooij, zoals altijd in gezelschap van zijn trouwe geleidehond ‘Perla’.

  

© 2014 Brabantse Bond van Muziekverenigingen

↑Top