download

vierkantje-05

vierkantje-06

vierkantje-07

vierkantje-08

 

Sst ik luister 1 klein

Luistertips van Winand

Winand Schrooten is voor veel mensen in de HaFaBra sector geen onbekende. Ik leerde hem kennen toen ik ging werken voor de BBM. Ineens was daar elke paar dagen een luistertip van Winand in mijn inbox! Nieuwsgierig volgde ik Winand 'down the rabbithole' van blaasorkesten op youtube - en wat een ontdekkingsreis! Ik dacht dat ik al heel wat gehoord en gezien had...maar Winand weet elke keer toch weer dingen te vinden die mijn Google algoritme me niet voorschotelt.

 En dat willen we vanaf nu heel graag met jullie allemaal delen! Winand kiest speciaal voor jullie bijzondere fragmenten in film of geluid uit en vertelt daarbij waarom hij dit met de wereld wil delen. We beginnen vandaag met jullie voorstellen aan Winand:

Ik ben Winand Schrooten, geboren op 17 maart 1945 te Heerlen en opgegroeid in de voormalige mijnwerkerswijk Heksenberg, alwaar de Oranje Nassau Mijn IV was gevestigd. In de plaatselijke harmonie St.Gerardus heb ik 52 jaar klarinet en basklarinet gespeeld; 10 jaren onder leiding van Jo Conjaerts, later landelijk en WMC- jurylid en docent HAFA-directie aan het conservatorium te Maastricht. Met Jo Conjaerts, in Brabant ook wel bekend, heb ik nog regelmatig contact. Onvermeld wil ik zeker niet laten dat ik nog steeds intensief contact heb met mijn (jeugd)vriend Gerard van de Kolk uit Leeuwarden, voormalig slagwerker van het Noord Nederlands Orkest (NNO), voormalig landelijk en WMC-jurylid en componist van ongestemd en melodisch slagwerk. Met Gerard heb ik samen in de harmonie gespeeld. Van harmonie St.Gerardus ben ik bijna 25 jaar bestuurslid geweest waarvan vele jaren als secretaris.

In 1968 werd ik belast met de organisatie van een groot concours voor solisten en kleine ensembles, terwijl in 1976 het federatieve bondsconcours onder auspiciën van de LBM met een galaconcert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine op stapel stond. In 1977 was de organisatie van de voorronde om de Mgr.Ronkenwisseltrofee, een 2-daags concours voor solisten en kleine ensembles onder auspiciën van de LBM, mede door deelnemers ui t het hele land, een hele uitdaging.

Als lid van de bestuurscommissie gemeentelijke muziekscholen mocht ik mijn bijdragen leveren namens de 14 muziekgezelschappen in Heerlen. Vanaf 1962 bezoek ik de concertconcoursen in Limburg en het Wereldmuziekconcours (WMC) te Kerkrade. Tijdens deze vele concoursbezoeken heb ik door de jaren heen toch wel veel muzikale vrienden gemaakt; zoals Johan Jansen uit Stellendam, bekend hoornist en voorzitter doelgroep Blaasmuziek van de KNMO, die ik jaren geleden tijdens het WMC in Kerkrade ontmoette.

Een bijzondere muzikale belevenis was het bijwonen van de befaamde Certamen , het jaarlijks internationaal concours te Valencia. Bijzondere HAFABRA-concerten en voorstellingen in de Parkstad Limburg Theaters in Heerlen en  Kerkrade bezoek ik regelmatig, vooral  b.v. concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Musicals hebben ook mijn bijzondere aandacht, waar ik samen met mijn partner Liesbeth enorm van kan genieten.

Vanaf 1997 bezoek ik jaarlijks de concertwedstrijden van de BBM te Veldhoven en werd ik in het verleden van onmisbare concoursinformatie voorzien door Gerard Donkers z.g. (oud-voorzitter Veldhovens Muziekkorps en oud-secretaris BBM), Jan Verschuren (voormalig BBM-bestuurslid en
speaker), Anne Peters en Twan Wientjes (wedstrijdcoördinators). Vanaf eind 2019 heb ik een bijzonder fijn mailcontact met Martijne van Dijk, projectmedewerker BBM en huidig wedstrijdcoördinator en ik ben haar ontzettend dankbaar voor al haar inlichtingen en informatie en mag zeggen dat ik zeer vereerd ben, dat zij mij gevraagd heeft medewerking te verlenen aan deze rubriek: bijzondere luistertips. Sinds 1985 woon ik in de Pinkpop-gemeente Landgraaf.
Tot zover…………..

© 2018 Brabantse Bond van Muziekverenigingen

↑Top