download

vierkantje-05

vierkantje-06

vierkantje-07

vierkantje-08

 

Dirigentenworkshops

Ook dit jaar verzorgt de BBM workshops voor dirigenten. In de workshops staat de permanente ontwikkeling van de dirigent centraal. In een breed perspectief worden workshops en masterclasses aangeboden aan de dirigenten en andere geïnteresseerden. We starten dit jaar met online workshops door Alex Schillings op 24 januari en 4 april. Verder staan, indien de coronamaatregelen het toelaten, de volgende workshops op het programma:

  • Het dirigeren van 4e en 5e divisie-orkesten - mei/juni
  • Het dirigeren van jeugdorkesten (en het vinden van goed repertoire) - 16 oktober
  • Werken met harmonieorkest l'Echo des Montagnes onder leiding van Arjan Tien - december

24 januari Webinar door Alex Schillings: Hoofd- en bijzaken in een partituur

Een partituur staat vol met informatie, aanwijzingen en kennis. Het zoeken wat hoofd- of bijzaak is, is een levenslange zoektocht. Hoe maken we een weloverwogen keuze over wat een hoofdzaak of juist een bijzaak is? Kan een bijzaak een hoofdzaak worden en vice versa? Kan een gedeelte uit een partituur alleen uit bijzaken bestaan? En is het toevoegen van bijzaken onnodige vulling van het klankbeeld? Met enkel achtergrondinformatie over de muziekstijl en componist zijn we er nog lang niet. Alex Schillings legt uit hoe dirigenten deze zoektocht vorm kunnen geven. De webinar is primair bedoeld voor dirigenten, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom aan te sluiten. Voorkennis over het lezen van een directiepartituur is wenselijk.

Deze partituurvoorbeelden worden behandeld:

  1. Melody Alfred Reed Blz 23 – 24 en 25
  2. Hobbits Johan de Meij Blz 10 en 11
  3. La Quintessenza Johan de Meij M 178 t/m 186
  4. Jericho Bert Appermont Blz 2 en 17
  5. Intermezzo Gordon Jacob Blz 19 en 20
  6. October Eric Whitacre Blz 5
  7. Melody Alfred Reed Blz 23 – 24 en 25

Alex Schillings

Alex Schillings werd in 1957 geboren in Gulpen. Hij stamt uit een gezin waar blaasmuziek en klassieke muziek een grote rol speelden. Het was dan ook logisch dat hij op zevenjarige leeftijd bij het plaatselijke harmonieorkest trompet ging spelen. Alex rondde in 1979 en 1980 zijn studies trompet en hafabra-directie af aan het conservatorium in Maastricht. Inmiddels had hij zijn zinnen gezet op het dirigentschap. Prominente blaasorkesten uit Limburg stonden onder zijn leiding. Hij heeft met vele orkesten evenzoveel successen behaald. Naast zijn werk als dirigent doceert hij directie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Ook is Alex Schillings verbonden aan de Bundes Akademie te Staufen (Zuid-Duitsland) en het Instituto Superiore Europeo Bandistico (Italië). Ook is hij een veelgevraagd workshopleider voor dirigentencursussen. Bovendien neemt hij vaak plaats in jury’s bij verschillende concoursen.

Praktijkorkest
Voor het praktijkgedeelte tijdens de reguliere workshops zijn we altijd op zoek naar praktijkorkesten. TIjdens de workshop gaan we aan de slag met het reperoire van het orkest. De repetitieruimte van het praktijkorkest kan dienen als locatie voor de workshop. Wil je als orkest hier graag aan deelnemen? Stuur ons dan een bericht

© 2018 Brabantse Bond van Muziekverenigingen

↑Top