download

vierkantje-05

vierkantje-06

vierkantje-07

vierkantje-08

 

Dirigentenworkshops

Ook dit jaar verzorgt de BBM dirigentenworkshops. In de workshops staat de permanente ontwikkeling van de dirigent centraal. In een breed perspectief worden workshops en masterclasses aangeboden aan de dirigenten en instructeurs uit Noord-Brabant. Deelnemers van buiten Noord-Brabant zijn uiteraard ook van harte welkom, hiervoor gelden andere tarieven.

Data Workshops 2020:

 • Donderdag 23 april (AvondAfgelast ivm Corona maatregelen
  Workshopleider/dirigent: Arjan Tien
  Thema: De invloed van de symfonische transcriptie op de ontwikkeling van het harmonieorkest
  Praktijkorkest: Harmonie L'Echo des Montagnes
  Locatie: LOFT Tilburg
 • Zondag 11 oktober 10:00-17:00 congres Complementary Colours van Orventus en Orkest Zuid. Afgelast ivm Corona maatregelen

  In de workshops voor dirigenten zal de persoonlijkheid als ‘instrument’ van de dirigent centraal staan, in het bijzonder de competenties leiderschap, communicatie, samenwerking en het omgaan met emoties. In de ochtend zal aan deze competenties gewerkt worden in een workshop onder leiding van psycholoog Kees Waiboer (Key-Chord), in de middag komen deze competenties aan bod in de vorm van praktijkcoaching door twee zeer ervaren dirigenten, Jos van de Braak en Jacco Nefs. Hierbij zal gewerkt worden met Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning uit Goirle. Kosten actieve deelnemer €75, auditor €35.

  Kijk hier voor alle informatie. 

 

 • (Zaterdag 6 december 2020 Alex Schillings ivm de Coronamaatregelen afgelast. Hiervoor in de plaats:)

 • 22 november 19:00-20:30 

  Webinar ‘De crisis van het klarinetregister’ door Alex Schillings.

  Klarinetten zijn de basis van het harmonieorkest. Hoe gaan we met deze fantastische instrumenten en hun bespelers om? Alex gaat in deze webinar in op wat nu een goede klarinetpartij is op basis van partituren en muziekvoorbeelden. Waar moet je nu naar kijken in een partituur? Waaraan zie je dat de ene partituur meer geschikt is dan de andere? Wanneer voeg je welk instrument toe om een bepaalde klankkleur te krijgen? En veel meer.

  De webinar is primair bedoeld voor dirigenten, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom aan te sluiten. Voorkennis over het lezen van een directiepartituur is wenselijk.

  Alex Schillings
  Alex Schillings werd in 1957 geboren in Gulpen. Hij stamt uit een gezin waar blaasmuziek en klassieke muziek een grote rol speelden. Het was dan ook logisch dat hij op zevenjarige leeftijd bij het plaatselijke harmonieorkest trompet ging spelen. Alex rondde in 1979 en 1980 zijn studies trompet en hafabra-directie af aan het conservatorium in Maastricht. Inmiddels had hij zijn zinnen gezet op het dirigentschap. Prominente blaasorkesten uit Limburg stonden onder zijn leiding. Hij heeft met vele orkesten evenzoveel successen behaald.

  Naast zijn werk als dirigent doceert hij directie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Ook is Alex Schillings verbonden aan de Bundes Akademie te Staufen (Zuid-Duitsland) en het Instituto Superiore Europeo Bandistico (Italië). Ook is hij een veelgevraagd workshopleider voor dirigentencursussen. Bovendien neemt hij vaak plaats in jury’s bij verschillende concoursen. 

  Zoom
  De webinar vindt plaats op zondag 22 november van 19.00 tot 20.30 uur. We maken gebruik van het platform ZOOM. Toegang is €6,50 voor dirigenten en andere geïnteresseerden van Brabantse orkesten en €9,00 voor dirigenten en andere geïnteresseerden buiten Noord-Brabant. Aanmelden voor deze webinar kan via https://www.eventbrite.com/e/webinar-de-crisis-in-het-klarinetregister-door-alex-schillings-tickets-127289521385
  De ZOOM deelnamegegevens en instructies worden via Eventbrite verstuurd.


Praktijkorkest
Voor het praktijkgedeelte tijdens de workshops zijn we altijd op zoek naar praktijkorkesten. TIjdens de workshop gaan we aan de slag met het reperoire van het orkest. De repetitieruimte van het praktijkorkest kan dienen als locatie voor de workshop. Wil je als orkest hier graag aan deelnemen? Stuur ons dan een bericht

© 2018 Brabantse Bond van Muziekverenigingen

↑Top