download

vierkantje-05

vierkantje-06

vierkantje-07

vierkantje-08

 

Dirigentenworkshops

Ook dit jaar verzorgt de BBM workshops voor dirigenten. In de workshops staat de permanente ontwikkeling van de dirigent centraal. In een breed perspectief worden workshops en masterclasses aangeboden aan de dirigenten en andere geïnteresseerden. We starten dit jaar met online workshops door Alex Schillings op 24 januari en 11 april. Verder staan, indien de coronamaatregelen het toelaten, de volgende workshops op het programma:

  • Het dirigeren van 4e en 5e divisie-orkesten - mei/juni
  • Het dirigeren van jeugdorkesten (en het vinden van goed repertoire) - 16 oktober tijdens Futureproof - samen met de jeugd
  • Werken met harmonieorkest l'Echo des Montagnes onder leiding van Arjan Tien - december

De kunst van het programmeren - Webinar door Alex Schillings

Tickets zijn hier te koop via Eventbrite en kosten €11,15.

Een goed programma maken waarin muzikale uitdaging, een duidelijke lijn en bijzondere momenten voor zowel musici als luisteraars in voorkomen is nog niet zo gemakkelijk. Het klakkeloos composities naast elkaar plaatsen is allesbehalve de bedoeling. Maar wat is dan een goed programma, waaraan voldoet zo’n programma en hoe vind je de juiste composities passend in het programma maar vooral voor het orkest? Alex Schillings geeft zijn visie over de kunst van het programmeren en biedt inzichten in het maken van een artistiek programma.

De webinar is primair bedoeld voor dirigenten, maar ook andere geïnteresseerden (bijvoorbeeld leden van een artistieke en/of muziekcommissie) zijn van harte welkom aan te sluiten.

Alex Schillings

Alex Schillings werd in 1957 geboren in Gulpen. Hij stamt uit een gezin waar blaasmuziek en klassieke muziek een grote rol speelden. Het was dan ook logisch dat hij op zevenjarige leeftijd bij het plaatselijke harmonieorkest trompet ging spelen. Alex rondde in 1979 en 1980 zijn studies trompet en hafabra-directie af aan het conservatorium in Maastricht. Inmiddels had hij zijn zinnen gezet op het dirigentschap. Prominente blaasorkesten uit Limburg stonden onder zijn leiding. Hij heeft met vele orkesten evenzoveel successen behaald. Naast zijn werk als dirigent doceert hij directie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Ook is Alex Schillings verbonden aan de Bundes Akademie te Staufen (Zuid-Duitsland) en het Instituto Superiore Europeo Bandistico (Italië). Ook is hij een veelgevraagd workshopleider voor dirigentencursussen. Bovendien neemt hij vaak plaats in jury’s bij verschillende concoursen.

Praktijkorkest
Voor het praktijkgedeelte tijdens de reguliere workshops zijn we altijd op zoek naar praktijkorkesten. TIjdens de workshop gaan we aan de slag met het reperoire van het orkest. De repetitieruimte van het praktijkorkest kan dienen als locatie voor de workshop. Wil je als orkest hier graag aan deelnemen? Stuur ons dan een bericht

© 2018 Brabantse Bond van Muziekverenigingen

↑Top