vierkantje-05

vierkantje-06

vierkantje-07

vierkantje-08

 

Inspiratie voor een nieuwe generatie

De jeugd heeft de toekomst, dat is de hoofdgedachte van het nieuw opgerichte Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO), een initiatief van de Brabantse Bond voor Muziekverenigingen (BBM). De BBM slaat de handen ineen met philharmonie zuid, die met twee succesvolle edities van Het HaFa-project al bewees een actieve rol te spelen in het innoveren van de blaasmuzieksector. In 2018 wordt de focus op de jeugd gelegd: jong Brabants muziektalent tussen de 13 en 26 jaar krijgt dit voorjaar een extra kans om te laten horen wat ze in hun mars hebben. Ze worden daarbij geholpen door leden van philharmonie zuid. Save the date: de uitvoering vindt plaats op 26 juni in de grote zaal van Theater aan de Parade.  

Philharmonie zuidnederland staat te trappelen om kennis over programmeren en innoveren door te geven. “Het is daarom fijn om tijdens Het Hafa-Project editie 2018 de samenwerking met de BBM te intensiveren. Het project komt gezamenlijk tot stand en onze musici zijn nauw betrokken bij het repetitieproces. We zien uit naar een concert waarin het BJPO gesteund door philharmonie zuidnederland een inspiratiebron kan vormen voor de hele blaasmuzieksector.”

Provinciale kansen

Elke muziekvereniging – of je nu in de eerste of vierde divisie speelt – heeft talentvolle jeugdleden in de gelederen. Het is belangrijk dat je als vereniging de muzikale ontwikkeling van dat talent stimuleert, koestert en verzorgt. Daar wordt ook volop in geïnvesteerd. Maar soms is stimulatie vanuit de eigen vereniging niet voldoende: ontwikkeling stagneert, er is te weinig speeluitdaging of geen volledige aansluiting bij (oudere) orkestleden. Het BJPO biedt een extra kans voor jeugdleden om zich te ontplooien. In een orkest met leeftijdsgenoten, met uitdagend repertoire, repetities in de regio en een slotconcert op een van de mooiste podia van de provincie.

Katalysator

Een nieuwe generatie muzikanten inspireren; dat sprak dirigent Johan Smeulders het meest aan in dit project: “Het belangrijkste doel is dat de sfeer van het muziek maken met een gezamenlijke passie straks aangewakkerd blijft. En dat de jeugdleden de ontwikkeling van hun talent met veel enthousiasme kunnen voortzetten, om zo de eigen verenigingen te verrijken met hun opgedane kennis.” Het BJPO moet als het ware een katalysator zijn om het jeugdige, muzikale vuur verder te verspreiden.

Ambitie

Een belangrijk onderdeel is de coaching door musici van philharmonie zuid. Wat is er nu meer inspirerend voor een jonge, ambitieuze muzikant om tips te krijgen van een van je grote voorbeelden? Die bijna altijd op dezelfde manier begonnen zijn als zijzelf; in het harmonieorkest. De musici zullen de jonge Brabantse talenten met workshops begeleiden in aanloop naar het uiteindelijke concert. De inschrijving voor het BPJO is nu geopend en loopt tot 1 maart.

Voor meer informatie over deelname klik op deze link.

© 2018 Brabantse Bond van Muziekverenigingen

↑Top